miercuri, 12 noiembrie 2014

Muscata zonala - Pelargonium zonale

                                                               Muscata zonala
                                                            Pelargonium zonale





 este o floare decorativa, cu frunze pufoase, de culoare verde inchis sau deschis, cu margini zimtate si flori bogate, simple sau batute. Prezente in majoritatea gradinilor, muscatele zonale ofera un efect vizual deosebit atat in ghivece  cat si in aranjamente florale plantate in sol.


Muscatele, decorative atat prin florile lor cat si prin frunzele ce prezinta forme deosebite, sunt plante rustice, in general de apartament, foarte usor de ingrijit, motiv pentru care se gasesc adesea in atentia noastra. Tolereaza usor cele mai variate conditii de umiditate, caldura si lumina.
Este cunoscuta capacitatea lor de a rezista la perioade lungi de arsita, seceta prelungita, dar si frig extrem si lumina redusa. Totusi pentru a inflori abundent si in mod continuu au nevoie de lumina intensa, chiar cateva ore de soare pe zi si o temperatura minima de 18 grade Celsius. Daca le puteti oferi acest minim de conditii, va veti putea bucura de florile lor tot timpul anului, chiar si iarna, atunci cand majoritatea plantelor intra in repaus. Desi sunt considerate plante de interior, in zonele cu ierni blande, fara geruri puternice, pot fi cultivate si afara ca plante de gradina, potentand cu frunzisul lor catifelat si florile viu colorate, imaginea gradinii din primavara, pana toamna tarziu.

Nu au cerinte ridicate fata de substrat, crescand la fel de bine in pamant de gradina, dar si in amestecuri pe baza de turba si compost de frunze. Va trebui insa sa le acordati o ingrijire relativ diferita daca le plantati in pamant obisnuit de flori (din comert). Au nevoie de o aerisire foarte buna, exemplarele de ghiveci vor inflori mai bogat si se vor dezvolta mai frumos daca sunt tinute in balcoane cu o ventilatie ridicata, pe terase insorite sau chiar in jardiniere, pe marginea exterioara a balcoanelor. Pentru o inflorire cat mai bogata , este recomandat ca odata la 2 3 saptamani sa fie administrate si ingrasaminte.

Muscatele sunt foarte rezistente la boli, dar spatiile inchise, cu aer extrem de uscat vara sau dimpotriva foarte umed si mai ales rece rece, pe timpul iernii, favorizeaza aparitia unor boli specifice. Daca in conditii de interior, datorita umiditatii ridicate si ventilatiei insuficiente, pot fi atacate de musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), sau se pot imbolnavi de mucegaiul cenusiu Botrytis cinerea), exemplarele cultivate afara sunt ceva mai ferite de aceste inconveniente. Tocmai din aceste motive, este de preferat sa tineti muscatele afara - in gradina, pe terasa sau in balcoane cu geamuri larg deschise, ori chiar in jardiniere, agatate in afara balcoanelor.




Muscata zonala este foarte usor de ingrijit, fiind o planta robusta. Se pozitioneaza intr-un loc aerisit si luminos. Udarea se face moderat permitand chiar uscarea solului intre doua udari. Udarea excesiva poate duce la aparitia unor paraziti care determina putrezirea radacinii si a tulpinei. In perioada de inflorire, Aprilie-August, se recomanda fertilizarea o data la doua saptamani folosind un ingrasamant lichid in apa pentru udat. Dupa finalizarea perioadei de inflorire planta intra in repaos si trebuie udata mult mai putin, fara ingrasaminte, astfel incat sa nu se usuce solul complet. Pastrata la temperaturi de peste 5 grade C Muscata poate trece peste perioada de iarna. Boli si daunatori: Desi este foarte rezistenta, Muscata poate fi atacata de diverse ciuperci si bacterii vizibile la nivelul frunzelor si tulpinilor (putregaiuri, rugini, tumori).Putregaiul cenusiu si  musculita alba pot ataca cel mai frecvent Muscatele.

    
    Incepand cu primavara anului 2015, GRAFOR aduce din productie proprie(butasire proprie dar si butasi de import-Ungaria si Austria) spre vanzare, aranjamente sau ghivece cu muscate zonale. Acestea vor fi disponibile in aranjamente ce au in componenta mai multe soiuri de muscate de diverse culori, in jardiniere, ghivece fixe sau ghivece atarnatoare. De asemenea, din primavara anului viitor, vom avea incluse in oferta "premium" diverse vase ornamentale  de exterior sau de interior,  cu o bogata varietate de aranjamente ce includ muscate zonale, urzicuta(Solenostemon) sau petunii pitice (Calibrachoa) de diverse soiuri si culori.

marți, 11 noiembrie 2014

MUSCATELE CURGATOARE - Pelargonium Peltatum

                                                   MUSCATELE CURGATOARE
                                                          Pelargonium Peltatum
      De la inceputul primaverii si pana toamna tarziu, muscatele curgatoare infrumuseteaza balcoanele si terasele iubitorilor de natura. Aceste plante se bucura de aprecierile generale datorita faptului ca infloresc in permanenta si din abundenta, au flori intr-o paleta coloristica variata si sunt usor de intretinut.
      Ele sunt originare din Africa de Sud si au ajuns in Europa abia in secolul al XVII-lea. Denumirea stiintifica a muscatei este Pelargonium.

Ce trebuie sa stii despre ingrijirea muscatelor curgatoare?
       Daca vrei sa te bucuri cat mai mult timp de inflorescentele acestor plante, nu uita sa le oferi apa si lumina din belsug;  muscatele se tin in jardiniere, care se atarna in afara balconului sau in ghivece suspendate.
Chiar daca au nevoie de multa lumina, muscatele curgatoare nu se vor tine in razele directe ale soarelui (risca sa se usuce), iar in privinta udarii trebuie sa ai grija sa nu le uzi direct pe frunze.  Fiind plante cu perisori pe frunze, muscatele sunt sensibile la apa directa. Vara, acestea trebuie udate la fiecare doua zile (chiar zilnic in zilele caniculare), cu apa fiarta si racita, adica apa cu continut redus de fluoruri.
Pentru muscatele curgatoare este nevoie de un sol care sa asigure o buna drenare.
Daca iti doresti o planta armonioasa, care sa creasca frumos si cu multe flori, este important de retinut ca la muscatele curgatoare se practica ciupirea. Adica, varfurile plantei se ciupesc, pentru a stimula inflorirea- practice i se permite sa faca noi flori fara a-si consuma inutil seva.
      Muşcatele curgătoare rosii cresc în Alpi, dar pot înflori la fel de bogat în propria dumneavoastră grădină. Au o înflorire abundentă şi sunt excelente plante curgătoare datorită tulpinilor lungi şi flexibile. 


Cum se inmultesc muscatele curgatoare?
       Muscatele se pot planta primavara, dar in momentul in care trece pericolul de inghet, sau pot fi inmultite prin butasi pe toata perioada verii. Alege pentru plantat un loc insorit si pastreaza solul usor umed.  Fertilizeaza solul la fiecare patru-sase saptamani  sau ia in calcul varianta de a adauga la plantare un ingrasamant cu dispersie intarziata.


Bolile si daunatorii muscatelor curgatoare
      Muscatele curgatoare pot fi afectate de putregaiul cenusiu – provocat de ciuperca Botrytis cinerea.  Printre simptomele care iti indica ca muscata a fost afectata de putregaiul cenusiu se numara aparitia unor pete de culoare gri pe spatele frunzelor.  Poti combate aceasta afectiune prin tratamente cu fungicide, insa ai grija mai bine  a il previi (putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate).
Daunatorii cei mai des intalniti la muscate sunt afidele si paduchii lanosi. Acestia se pot combate cu insecticide din florarii sau din magazinele specializate.          
     Muşcatele curgătoare rosii sunt printre cele mai rezistente plante de balcon. Luaţi un ghiveci sau o jardinieră cu găuri la bază. Acoperiţi fundul vasului cu cioburi sau pietricele. Folosiţi compost amestecat cu puţin nisip. Plantaţi muşcata la adâncimea corespunzătoare. Umpleţi cu compost şi apăsaţi ferm. Lăsaţi suficient spaţiu pentru udare. Udaţi muşcatele imediat după plantare. Puneţi ghiveciul la soare pentru a asigura înflorirea maximă.



Muşcatele curgătoare rosii arată elegant în coşuri suspendate.     Această plantă cu înflorire abundentă arată uluitor în jardinierele de la ferestre sau coşuri suspendate. Tulpinile sale mătăsoase se revarsă cu graţie peste marginile recipeintului. Bucuraţi-vă de combinaţia minunată de culori între muşcatele curgătoare (Pelargonium Peltatum), Calibrachoa, Fuchsia şi Cuphea Llavea.
                                       
              
Incepand cu primavara anului 2015, GRAFOR aduce din productie proprie(butasire proprie dar si butasi de import-Ungaria si Austria) spre vanzare, aranjamente sau ghivece cu muscate curgatoare. Acestea vor fi disponibile in aranjamente ce au in componenta mai multe soiuri de muscate de diverse culori sau in aranjamente cu petunii pitice, in jardiniere sau ghivece atarnatoare. De asemenea, din primavara anului viitor, vom avea incluse in oferta "premium" diverse vase ornamentale  de exterior sau de interior,  cu o bogata varietate de aranjamente ce includ muscate curgatoare, urzicuta(Solenostemon) sau petunii (petunia Calibrachoa) de diverse soiuri si culori.
 

     

luni, 10 noiembrie 2014

Muscata Galbena- Pellargonium Yellow

                                                   Muscata Galbena- Pellargonium Yellow



Incepand cu primavara anului 2015, GRAFOR aduce din productie proprie spre vanzare, aranjamente sau ghivece cu muscate galbene. Acestea vor fi disponibile in aranjamente ce au in componenta mai multe soiuri de muscate de diverse culori sau in aranjamente cu petunii pitice, in jardiniere sau ghivece atarnatoare. De asemenea, din primavara anului viitor, vom avea incluse in oferta "premium" diverse vase ornamentale  de exterior sau de interior, cu o bogata varietate de aranjamente ce includ muscata galbena.

 Familia: Geraniaceae

Origine: Africa de Sud.



Muşcata 'Yellow' este o plantă puternică, care înfloreşte devreme. Luaţi un ghiveci mare sau o jardinieră cu găuri la bază sau chiar un coş suspendat. Acoperiţi fundul vasului cu cioburi sau pietricele. Folosiţi compost amestecat cu puţin nisip. Plantaţi Muşcata 'Yellow' la adâncimea corespunzătoare. Umpleţi cu compost şi apăsaţi ferm. Udaţi imediat după plantare. Puneţi ghiveciul sau într-o zonă înaltă, însorită. Înveliţi ghiveciul poros cu plastic sau alt filtru special pentru a împiedica evaporarea apei şi pentru a încetini uscarea compostului.




Muşcata 'Yellow' este excelentă ca plantă de bordurăTulpinile înflorite foarte bogate şi puternice ale muşcatei 'Yellow' o fac o excelentă plantă de bordură. Plasaţi planta lângă borduri sau alei pentru a-i permite să-şi arate florile sale frumoase roz. Vor înflori toată vara şi vor atrage priviri pline de admiraţie. Hrăniţi-o regulat.


marți, 7 octombrie 2014

SOLENOSTEMON(Urzicuta)- FLORI 2015



                                                        Solenostemon (Urzicuta),

 asa cum este cunoscuta, este o planta decorativa deosebita ale carei frunze capata culori diferite, rosu, fucsia, portocaliu sau negru. Este o planta ideala atat pentru gradini dar si in aranjamente florale pentru balcoane sau terase.
 Impresionanta! Extrem de decorativa! Excentrica! Sunt cateva epitete care pot descrie planta de apartament – Solenostemon (Urzicuta), una dintre cele mai colorate si interesante plante, fiind potrivita atat pentru decorarea interioarelor, dar si pentru gradina, terasa, balcon, borduri, pe toata durata verii. Aceasta poate creste foarte bine si la umbra unui copac din curte, plantata in ghivece suspendate sau chiar direct in pamantul din gradina. Face parte din familia Lamiaceae si este o planta perena, originara din Asia de Sud si de Est, din Filipine si din Africa. Datorita valorii sale ornamentale deosebite, a devenit una dintre cele mai raspandite plante, indiferent de climat.


Frunzele plantei de apartament - Solenostemon scutellarioides (Coleus) ofera o paleta foarte diversificata de culori, in combinatii inedite – nuante de verde, rosu, maro, purpuriu, roz, portocaliu, auriu, galben, alb si chiar culoarea cuprului. Culorile frunzelor se modifica in functie de intensitatea luminoasa si in functie de varsta plantei. Forma si tiparul frunzelor completeaza efectul cromatic, acestea putand fi mai mici sau mai mari, ca o inima, ovale sau alungite, de consistenta catifelei, cu frunze crestate pe margini sau chiar incretite.



Solenostemon scutellarioides (Coleus) poate creste foarte repede in dimensiuni, ajungand, in functie de specie, de la 30 de centimetri pana la 50-70 de centimetri inaltime. Din punctul de vedere al iluminarii, planta de apartament – Solenostemon (Urzicuta) se va dezvolta foarte bine in conditii de semi-umbra sau de lumina filtrata. Este important sa nu fie expusa in lumina solara directa, pentru ca frunzele sale vor capata un aspect sters si decolorat. Urzicuta are nevoie de o atmosfera cu umiditate medie si de o foarte buna ventilare. Planta trebuie udata regulat, iar pamantul intre doua administrari de apa trebuie sa fie usor uscat.
Din punctul de vedere al solului, planta de apartament – Solenostemon (Urzicuta) are nevoie de un pamant bogat in nutrienti si care sa poata asigura o drenare corespunzatoare a apei din ghiveci. Plantele tinute in apa care balteste vor avea frunze decolorate. Ca temperatura de crestere, Solenostemon (Urzicuta) nu rezista in gradina, in perioada de iarna, ea dezvoltandu-se foarte bine la temperaturi intre 15 si 26 de grade Celsius. Soiurile tolerante la lumina directa se pot adapta, cu usurinta, si unor temperaturi mai ridicate. In perioada de iarna, este indicata scaderea frecventei udarii, dar radacinile nu trebuie sa se usuce complet. Din punctul de vedere al fertilizarii, planta de apartament – Solenostemon (urzicuta) are nevoie de un ingrasamant pe baza de azot, fosfor si potasiu, sub forma lichida, o data pe luna, in perioada de crestere intensiva a plantei.
 Cea mai usoara si cea mai populara metoda de inmultire a plantei de apartamentSolenostemon (Urzicuta) este reprezentata de divizarea plantei mama, care se poate face oricand in timpul anului, dar, de regula, primavara sau toamna. Micile plante vor putea fi transplantate direct, in noile lor ghivece, la o adancime de 4 centimetri, in pamantul umezit in prealabil. Dupa ce ai terminat de plantat, pozitioneaza planta intr-o camera calduroasa, departe de razele directe ale soarelui si trebuie udata moderat. Monitorizeaza planta pentru o perioada de doua sau trei saptamani.

 Daca Urzicuta este crescuta ca planta de apartament, ai grija sa ii asiguri lumina suficienta si umiditate crescuta (prin stropirea zilnica a frunzelor, cu ajutorul unui pulverizartor). Restul va veni de la sine.
Exista si varietati de Coleus care cresc sub forma de arbust – de exemplu, Coleus barbatus. Altele (Coleus amboinicus) au proprietati antiseptice si dezinfectante.

luni, 6 octombrie 2014

BEGONII 2015



                                                                       Begonia



 este una dintre cele mai frumoase flori decorative, cu flori mari si bogate. Este ideala atat pentru jardiniere si ghivece suspendate cat si in aranjamente pentru gradina. 
 In functie de partea decorativa, aceste plante se impart in doua mari categorii : begonia de frunze si begonia de flori, iar in functie de forma radacinilor ele se pot categorisii in plante cu radacini rizomatoase, cu radacini tuberculate sau cu radacini fasciculate .


Begonia de frunze

sunt begonii cu vegetatie si inflorire(unele specii) pe durata intregului an.

Multitudinea de specii a acestei plante (aprox. 1000) este caracterizata printr-un specific comun – frunze carnoase pozitionate asimetric pe tulpina, forma si coloritul spectaculos al acestor frunze prezentandu-se intr-o varietatea foarte mare de forme si culori.
Florile acestor plante sunt colorate in functie de specie in alb, roz, corai sau rosu, asezate in ciorchini sunt nesemificative ca valoare decorativa.

Vara, Begonia necesita amplasare intr-un spatiu luminos, ferita de razele soarelui (pentru ca le arde frunzele) si de curentii de aer, in medii cu temperatura ridicara 20-25 gr.C. si cu umiditatea atmosferica deasemenea ridicata( 85% ).


                                          
                                                   Begonia "Dragon Wing"
 

Este recomandata o udare moderata (la 2-3 zile) numai pe marginea ghiveciului, fara a se stropi frunzele cu apa (pamantul trebuie sa fie umed, nu imbibat, pentru ca nu suporta apa in exces, planta moare).Begonia se inmulteste primavara sau la inceput de toamna prin butasi de frunza sau prin frunze cu codite cat mai lungi puse direct in apa pana apar radacini si frunzulite, apoi se planteaza. Begonia se mai poate inmultii, atunci cand apar pui de noi plantute (la unele specii) prin separarea acestora si plantarea lor separat.


Begonia de flori

sunt begonii cu bulbi, recunoscute pentru frumusetea florilor delicate care seamana foarte bine cu trandafiri miniaturali.




Begonia de flori necesita amplasare in conditii similare cu begoniile de frunze, dar preferand orientarea spre nord.

Iarna, begonia de flori se uda mai rar, deoarece planta intra in semi-repaus, sau se scot tuberculi din pamant si se pastreaza peste iarna intr-o cutie cu pamant si nisip la temperatura de cca. 10 grade C. In februarie – martie tuberculi se scot, se curata de radacinile uscate si se planteaza in ghivece.

La aparitia lastarilor se aseaza ghivecele la fereastra si se uda gradat din ce in ce mai mult odata cu cresterea frunzelor.



 Begonia de flori se inmulteste prin bulbi, sau bucati de bulbi care sa aiba cel putin un mugure (acestia se planteaza cu partea concava in sus) sau prin lastari pusi in apa pana da radacina si frunzulite, cand se vor planta.

duminică, 5 octombrie 2014

MUSCATE 2015



                                                                  Mușcatele




Mușcatele (pelargonium) au devenit pe bună dreptate reginele plantelor de ghiveci având în vedere perioada lungă de înflorire, ușurința cu care se pot îngriji și nu în ultimul rând disponibilitatea lor într-o gamă largă de soiuri și culori.
De-a lungul timpului au fost create sute de varietăți, cu flori diverse, frunze diferite și culori din cele mai spectaculoase.
Roșii, albe, roz-somon, corai, mov, lila, albe, fucsia, grena, bordeaux, roz, sau bicolore în diferite variante, mușcatele crează un efect vizual extraordinar pentru casa dumneavoastră.


Pelargonium Peltatum este un soi de muscata curgatoare, cu flori mici, stelate, cu petale simple sau duble. Bogat in flori, acest sortiment este ideal pentru jardiniere sau ghivece si cosuri suspendate, fiind disponibil intr-o gama larga de culori. 



                                                         Pelargonium Peltatum


Muscata tiroleza este un soi de muscata curgatoare, cu flori mici, dese si puternic colorate si frunze de un verde intens. Lila, roz sau rosii, acest sortiment de muscate este ideal pentru a imbraca balcoane, terase si peretii casei sau cladirilor. 


                                                                Muscata tiroleza

Muscata zonala este o floare decorativa, cu frunze pufoase, de culoare verde inchis sau deschis, cu margini zimtate si flori bogate, simple sau batute. Prezente in majoritatea gradinilor, muscatele zonale ofera un efect vizual deosebit atat in ghivece  cat si in aranjamente florale plantate in sol.

                                                                 Muscata zonala