marți, 11 noiembrie 2014

MUSCATELE CURGATOARE - Pelargonium Peltatum

                                                   MUSCATELE CURGATOARE
                                                          Pelargonium Peltatum
      De la inceputul primaverii si pana toamna tarziu, muscatele curgatoare infrumuseteaza balcoanele si terasele iubitorilor de natura. Aceste plante se bucura de aprecierile generale datorita faptului ca infloresc in permanenta si din abundenta, au flori intr-o paleta coloristica variata si sunt usor de intretinut.
      Ele sunt originare din Africa de Sud si au ajuns in Europa abia in secolul al XVII-lea. Denumirea stiintifica a muscatei este Pelargonium.

Ce trebuie sa stii despre ingrijirea muscatelor curgatoare?
       Daca vrei sa te bucuri cat mai mult timp de inflorescentele acestor plante, nu uita sa le oferi apa si lumina din belsug;  muscatele se tin in jardiniere, care se atarna in afara balconului sau in ghivece suspendate.
Chiar daca au nevoie de multa lumina, muscatele curgatoare nu se vor tine in razele directe ale soarelui (risca sa se usuce), iar in privinta udarii trebuie sa ai grija sa nu le uzi direct pe frunze.  Fiind plante cu perisori pe frunze, muscatele sunt sensibile la apa directa. Vara, acestea trebuie udate la fiecare doua zile (chiar zilnic in zilele caniculare), cu apa fiarta si racita, adica apa cu continut redus de fluoruri.
Pentru muscatele curgatoare este nevoie de un sol care sa asigure o buna drenare.
Daca iti doresti o planta armonioasa, care sa creasca frumos si cu multe flori, este important de retinut ca la muscatele curgatoare se practica ciupirea. Adica, varfurile plantei se ciupesc, pentru a stimula inflorirea- practice i se permite sa faca noi flori fara a-si consuma inutil seva.
      Muşcatele curgătoare rosii cresc în Alpi, dar pot înflori la fel de bogat în propria dumneavoastră grădină. Au o înflorire abundentă şi sunt excelente plante curgătoare datorită tulpinilor lungi şi flexibile. 


Cum se inmultesc muscatele curgatoare?
       Muscatele se pot planta primavara, dar in momentul in care trece pericolul de inghet, sau pot fi inmultite prin butasi pe toata perioada verii. Alege pentru plantat un loc insorit si pastreaza solul usor umed.  Fertilizeaza solul la fiecare patru-sase saptamani  sau ia in calcul varianta de a adauga la plantare un ingrasamant cu dispersie intarziata.


Bolile si daunatorii muscatelor curgatoare
      Muscatele curgatoare pot fi afectate de putregaiul cenusiu – provocat de ciuperca Botrytis cinerea.  Printre simptomele care iti indica ca muscata a fost afectata de putregaiul cenusiu se numara aparitia unor pete de culoare gri pe spatele frunzelor.  Poti combate aceasta afectiune prin tratamente cu fungicide, insa ai grija mai bine  a il previi (putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate).
Daunatorii cei mai des intalniti la muscate sunt afidele si paduchii lanosi. Acestia se pot combate cu insecticide din florarii sau din magazinele specializate.          
     Muşcatele curgătoare rosii sunt printre cele mai rezistente plante de balcon. Luaţi un ghiveci sau o jardinieră cu găuri la bază. Acoperiţi fundul vasului cu cioburi sau pietricele. Folosiţi compost amestecat cu puţin nisip. Plantaţi muşcata la adâncimea corespunzătoare. Umpleţi cu compost şi apăsaţi ferm. Lăsaţi suficient spaţiu pentru udare. Udaţi muşcatele imediat după plantare. Puneţi ghiveciul la soare pentru a asigura înflorirea maximă.



Muşcatele curgătoare rosii arată elegant în coşuri suspendate.     Această plantă cu înflorire abundentă arată uluitor în jardinierele de la ferestre sau coşuri suspendate. Tulpinile sale mătăsoase se revarsă cu graţie peste marginile recipeintului. Bucuraţi-vă de combinaţia minunată de culori între muşcatele curgătoare (Pelargonium Peltatum), Calibrachoa, Fuchsia şi Cuphea Llavea.
                                       
              
Incepand cu primavara anului 2015, GRAFOR aduce din productie proprie(butasire proprie dar si butasi de import-Ungaria si Austria) spre vanzare, aranjamente sau ghivece cu muscate curgatoare. Acestea vor fi disponibile in aranjamente ce au in componenta mai multe soiuri de muscate de diverse culori sau in aranjamente cu petunii pitice, in jardiniere sau ghivece atarnatoare. De asemenea, din primavara anului viitor, vom avea incluse in oferta "premium" diverse vase ornamentale  de exterior sau de interior,  cu o bogata varietate de aranjamente ce includ muscate curgatoare, urzicuta(Solenostemon) sau petunii (petunia Calibrachoa) de diverse soiuri si culori.
 

     

5 comentarii:

  1. Se pot trimite si in Marea britanie?

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună ziua. As fi interesata de muscate curgătoare, aveți de vânzare mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Bună ziua. As fi interesata de muscate curgătoare, aveți de vânzare mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bună ziua. Aș fi interesată de muscate curgătoare, aveți de vînzare??

    RăspundețiȘtergere
  5. Bună ziua Așfi intreesat de mușcate aģațatoare , vreo 20 de bucați?

    RăspundețiȘtergere