miercuri, 12 noiembrie 2014

Muscata zonala - Pelargonium zonale

                                                               Muscata zonala
                                                            Pelargonium zonale





 este o floare decorativa, cu frunze pufoase, de culoare verde inchis sau deschis, cu margini zimtate si flori bogate, simple sau batute. Prezente in majoritatea gradinilor, muscatele zonale ofera un efect vizual deosebit atat in ghivece  cat si in aranjamente florale plantate in sol.


Muscatele, decorative atat prin florile lor cat si prin frunzele ce prezinta forme deosebite, sunt plante rustice, in general de apartament, foarte usor de ingrijit, motiv pentru care se gasesc adesea in atentia noastra. Tolereaza usor cele mai variate conditii de umiditate, caldura si lumina.
Este cunoscuta capacitatea lor de a rezista la perioade lungi de arsita, seceta prelungita, dar si frig extrem si lumina redusa. Totusi pentru a inflori abundent si in mod continuu au nevoie de lumina intensa, chiar cateva ore de soare pe zi si o temperatura minima de 18 grade Celsius. Daca le puteti oferi acest minim de conditii, va veti putea bucura de florile lor tot timpul anului, chiar si iarna, atunci cand majoritatea plantelor intra in repaus. Desi sunt considerate plante de interior, in zonele cu ierni blande, fara geruri puternice, pot fi cultivate si afara ca plante de gradina, potentand cu frunzisul lor catifelat si florile viu colorate, imaginea gradinii din primavara, pana toamna tarziu.

Nu au cerinte ridicate fata de substrat, crescand la fel de bine in pamant de gradina, dar si in amestecuri pe baza de turba si compost de frunze. Va trebui insa sa le acordati o ingrijire relativ diferita daca le plantati in pamant obisnuit de flori (din comert). Au nevoie de o aerisire foarte buna, exemplarele de ghiveci vor inflori mai bogat si se vor dezvolta mai frumos daca sunt tinute in balcoane cu o ventilatie ridicata, pe terase insorite sau chiar in jardiniere, pe marginea exterioara a balcoanelor. Pentru o inflorire cat mai bogata , este recomandat ca odata la 2 3 saptamani sa fie administrate si ingrasaminte.

Muscatele sunt foarte rezistente la boli, dar spatiile inchise, cu aer extrem de uscat vara sau dimpotriva foarte umed si mai ales rece rece, pe timpul iernii, favorizeaza aparitia unor boli specifice. Daca in conditii de interior, datorita umiditatii ridicate si ventilatiei insuficiente, pot fi atacate de musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), sau se pot imbolnavi de mucegaiul cenusiu Botrytis cinerea), exemplarele cultivate afara sunt ceva mai ferite de aceste inconveniente. Tocmai din aceste motive, este de preferat sa tineti muscatele afara - in gradina, pe terasa sau in balcoane cu geamuri larg deschise, ori chiar in jardiniere, agatate in afara balcoanelor.




Muscata zonala este foarte usor de ingrijit, fiind o planta robusta. Se pozitioneaza intr-un loc aerisit si luminos. Udarea se face moderat permitand chiar uscarea solului intre doua udari. Udarea excesiva poate duce la aparitia unor paraziti care determina putrezirea radacinii si a tulpinei. In perioada de inflorire, Aprilie-August, se recomanda fertilizarea o data la doua saptamani folosind un ingrasamant lichid in apa pentru udat. Dupa finalizarea perioadei de inflorire planta intra in repaos si trebuie udata mult mai putin, fara ingrasaminte, astfel incat sa nu se usuce solul complet. Pastrata la temperaturi de peste 5 grade C Muscata poate trece peste perioada de iarna. Boli si daunatori: Desi este foarte rezistenta, Muscata poate fi atacata de diverse ciuperci si bacterii vizibile la nivelul frunzelor si tulpinilor (putregaiuri, rugini, tumori).Putregaiul cenusiu si  musculita alba pot ataca cel mai frecvent Muscatele.

    
    Incepand cu primavara anului 2015, GRAFOR aduce din productie proprie(butasire proprie dar si butasi de import-Ungaria si Austria) spre vanzare, aranjamente sau ghivece cu muscate zonale. Acestea vor fi disponibile in aranjamente ce au in componenta mai multe soiuri de muscate de diverse culori, in jardiniere, ghivece fixe sau ghivece atarnatoare. De asemenea, din primavara anului viitor, vom avea incluse in oferta "premium" diverse vase ornamentale  de exterior sau de interior,  cu o bogata varietate de aranjamente ce includ muscate zonale, urzicuta(Solenostemon) sau petunii pitice (Calibrachoa) de diverse soiuri si culori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu