miercuri, 12 noiembrie 2014

Muscata zonala - Pelargonium zonale

                                                               Muscata zonala
                                                            Pelargonium zonale





 este o floare decorativa, cu frunze pufoase, de culoare verde inchis sau deschis, cu margini zimtate si flori bogate, simple sau batute. Prezente in majoritatea gradinilor, muscatele zonale ofera un efect vizual deosebit atat in ghivece  cat si in aranjamente florale plantate in sol.


Muscatele, decorative atat prin florile lor cat si prin frunzele ce prezinta forme deosebite, sunt plante rustice, in general de apartament, foarte usor de ingrijit, motiv pentru care se gasesc adesea in atentia noastra. Tolereaza usor cele mai variate conditii de umiditate, caldura si lumina.
Este cunoscuta capacitatea lor de a rezista la perioade lungi de arsita, seceta prelungita, dar si frig extrem si lumina redusa. Totusi pentru a inflori abundent si in mod continuu au nevoie de lumina intensa, chiar cateva ore de soare pe zi si o temperatura minima de 18 grade Celsius. Daca le puteti oferi acest minim de conditii, va veti putea bucura de florile lor tot timpul anului, chiar si iarna, atunci cand majoritatea plantelor intra in repaus. Desi sunt considerate plante de interior, in zonele cu ierni blande, fara geruri puternice, pot fi cultivate si afara ca plante de gradina, potentand cu frunzisul lor catifelat si florile viu colorate, imaginea gradinii din primavara, pana toamna tarziu.

Nu au cerinte ridicate fata de substrat, crescand la fel de bine in pamant de gradina, dar si in amestecuri pe baza de turba si compost de frunze. Va trebui insa sa le acordati o ingrijire relativ diferita daca le plantati in pamant obisnuit de flori (din comert). Au nevoie de o aerisire foarte buna, exemplarele de ghiveci vor inflori mai bogat si se vor dezvolta mai frumos daca sunt tinute in balcoane cu o ventilatie ridicata, pe terase insorite sau chiar in jardiniere, pe marginea exterioara a balcoanelor. Pentru o inflorire cat mai bogata , este recomandat ca odata la 2 3 saptamani sa fie administrate si ingrasaminte.

Muscatele sunt foarte rezistente la boli, dar spatiile inchise, cu aer extrem de uscat vara sau dimpotriva foarte umed si mai ales rece rece, pe timpul iernii, favorizeaza aparitia unor boli specifice. Daca in conditii de interior, datorita umiditatii ridicate si ventilatiei insuficiente, pot fi atacate de musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), sau se pot imbolnavi de mucegaiul cenusiu Botrytis cinerea), exemplarele cultivate afara sunt ceva mai ferite de aceste inconveniente. Tocmai din aceste motive, este de preferat sa tineti muscatele afara - in gradina, pe terasa sau in balcoane cu geamuri larg deschise, ori chiar in jardiniere, agatate in afara balcoanelor.




Muscata zonala este foarte usor de ingrijit, fiind o planta robusta. Se pozitioneaza intr-un loc aerisit si luminos. Udarea se face moderat permitand chiar uscarea solului intre doua udari. Udarea excesiva poate duce la aparitia unor paraziti care determina putrezirea radacinii si a tulpinei. In perioada de inflorire, Aprilie-August, se recomanda fertilizarea o data la doua saptamani folosind un ingrasamant lichid in apa pentru udat. Dupa finalizarea perioadei de inflorire planta intra in repaos si trebuie udata mult mai putin, fara ingrasaminte, astfel incat sa nu se usuce solul complet. Pastrata la temperaturi de peste 5 grade C Muscata poate trece peste perioada de iarna. Boli si daunatori: Desi este foarte rezistenta, Muscata poate fi atacata de diverse ciuperci si bacterii vizibile la nivelul frunzelor si tulpinilor (putregaiuri, rugini, tumori).Putregaiul cenusiu si  musculita alba pot ataca cel mai frecvent Muscatele.

    
    Incepand cu primavara anului 2015, GRAFOR aduce din productie proprie(butasire proprie dar si butasi de import-Ungaria si Austria) spre vanzare, aranjamente sau ghivece cu muscate zonale. Acestea vor fi disponibile in aranjamente ce au in componenta mai multe soiuri de muscate de diverse culori, in jardiniere, ghivece fixe sau ghivece atarnatoare. De asemenea, din primavara anului viitor, vom avea incluse in oferta "premium" diverse vase ornamentale  de exterior sau de interior,  cu o bogata varietate de aranjamente ce includ muscate zonale, urzicuta(Solenostemon) sau petunii pitice (Calibrachoa) de diverse soiuri si culori.

marți, 11 noiembrie 2014

MUSCATELE CURGATOARE - Pelargonium Peltatum

                                                   MUSCATELE CURGATOARE
                                                          Pelargonium Peltatum
      De la inceputul primaverii si pana toamna tarziu, muscatele curgatoare infrumuseteaza balcoanele si terasele iubitorilor de natura. Aceste plante se bucura de aprecierile generale datorita faptului ca infloresc in permanenta si din abundenta, au flori intr-o paleta coloristica variata si sunt usor de intretinut.
      Ele sunt originare din Africa de Sud si au ajuns in Europa abia in secolul al XVII-lea. Denumirea stiintifica a muscatei este Pelargonium.

Ce trebuie sa stii despre ingrijirea muscatelor curgatoare?
       Daca vrei sa te bucuri cat mai mult timp de inflorescentele acestor plante, nu uita sa le oferi apa si lumina din belsug;  muscatele se tin in jardiniere, care se atarna in afara balconului sau in ghivece suspendate.
Chiar daca au nevoie de multa lumina, muscatele curgatoare nu se vor tine in razele directe ale soarelui (risca sa se usuce), iar in privinta udarii trebuie sa ai grija sa nu le uzi direct pe frunze.  Fiind plante cu perisori pe frunze, muscatele sunt sensibile la apa directa. Vara, acestea trebuie udate la fiecare doua zile (chiar zilnic in zilele caniculare), cu apa fiarta si racita, adica apa cu continut redus de fluoruri.
Pentru muscatele curgatoare este nevoie de un sol care sa asigure o buna drenare.
Daca iti doresti o planta armonioasa, care sa creasca frumos si cu multe flori, este important de retinut ca la muscatele curgatoare se practica ciupirea. Adica, varfurile plantei se ciupesc, pentru a stimula inflorirea- practice i se permite sa faca noi flori fara a-si consuma inutil seva.
      Muşcatele curgătoare rosii cresc în Alpi, dar pot înflori la fel de bogat în propria dumneavoastră grădină. Au o înflorire abundentă şi sunt excelente plante curgătoare datorită tulpinilor lungi şi flexibile. 


Cum se inmultesc muscatele curgatoare?
       Muscatele se pot planta primavara, dar in momentul in care trece pericolul de inghet, sau pot fi inmultite prin butasi pe toata perioada verii. Alege pentru plantat un loc insorit si pastreaza solul usor umed.  Fertilizeaza solul la fiecare patru-sase saptamani  sau ia in calcul varianta de a adauga la plantare un ingrasamant cu dispersie intarziata.


Bolile si daunatorii muscatelor curgatoare
      Muscatele curgatoare pot fi afectate de putregaiul cenusiu – provocat de ciuperca Botrytis cinerea.  Printre simptomele care iti indica ca muscata a fost afectata de putregaiul cenusiu se numara aparitia unor pete de culoare gri pe spatele frunzelor.  Poti combate aceasta afectiune prin tratamente cu fungicide, insa ai grija mai bine  a il previi (putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate).
Daunatorii cei mai des intalniti la muscate sunt afidele si paduchii lanosi. Acestia se pot combate cu insecticide din florarii sau din magazinele specializate.          
     Muşcatele curgătoare rosii sunt printre cele mai rezistente plante de balcon. Luaţi un ghiveci sau o jardinieră cu găuri la bază. Acoperiţi fundul vasului cu cioburi sau pietricele. Folosiţi compost amestecat cu puţin nisip. Plantaţi muşcata la adâncimea corespunzătoare. Umpleţi cu compost şi apăsaţi ferm. Lăsaţi suficient spaţiu pentru udare. Udaţi muşcatele imediat după plantare. Puneţi ghiveciul la soare pentru a asigura înflorirea maximă.



Muşcatele curgătoare rosii arată elegant în coşuri suspendate.     Această plantă cu înflorire abundentă arată uluitor în jardinierele de la ferestre sau coşuri suspendate. Tulpinile sale mătăsoase se revarsă cu graţie peste marginile recipeintului. Bucuraţi-vă de combinaţia minunată de culori între muşcatele curgătoare (Pelargonium Peltatum), Calibrachoa, Fuchsia şi Cuphea Llavea.
                                       
              
Incepand cu primavara anului 2015, GRAFOR aduce din productie proprie(butasire proprie dar si butasi de import-Ungaria si Austria) spre vanzare, aranjamente sau ghivece cu muscate curgatoare. Acestea vor fi disponibile in aranjamente ce au in componenta mai multe soiuri de muscate de diverse culori sau in aranjamente cu petunii pitice, in jardiniere sau ghivece atarnatoare. De asemenea, din primavara anului viitor, vom avea incluse in oferta "premium" diverse vase ornamentale  de exterior sau de interior,  cu o bogata varietate de aranjamente ce includ muscate curgatoare, urzicuta(Solenostemon) sau petunii (petunia Calibrachoa) de diverse soiuri si culori.
 

     

luni, 10 noiembrie 2014

Muscata Galbena- Pellargonium Yellow

                                                   Muscata Galbena- Pellargonium Yellow



Incepand cu primavara anului 2015, GRAFOR aduce din productie proprie spre vanzare, aranjamente sau ghivece cu muscate galbene. Acestea vor fi disponibile in aranjamente ce au in componenta mai multe soiuri de muscate de diverse culori sau in aranjamente cu petunii pitice, in jardiniere sau ghivece atarnatoare. De asemenea, din primavara anului viitor, vom avea incluse in oferta "premium" diverse vase ornamentale  de exterior sau de interior, cu o bogata varietate de aranjamente ce includ muscata galbena.

 Familia: Geraniaceae

Origine: Africa de Sud.



Muşcata 'Yellow' este o plantă puternică, care înfloreşte devreme. Luaţi un ghiveci mare sau o jardinieră cu găuri la bază sau chiar un coş suspendat. Acoperiţi fundul vasului cu cioburi sau pietricele. Folosiţi compost amestecat cu puţin nisip. Plantaţi Muşcata 'Yellow' la adâncimea corespunzătoare. Umpleţi cu compost şi apăsaţi ferm. Udaţi imediat după plantare. Puneţi ghiveciul sau într-o zonă înaltă, însorită. Înveliţi ghiveciul poros cu plastic sau alt filtru special pentru a împiedica evaporarea apei şi pentru a încetini uscarea compostului.




Muşcata 'Yellow' este excelentă ca plantă de bordurăTulpinile înflorite foarte bogate şi puternice ale muşcatei 'Yellow' o fac o excelentă plantă de bordură. Plasaţi planta lângă borduri sau alei pentru a-i permite să-şi arate florile sale frumoase roz. Vor înflori toată vara şi vor atrage priviri pline de admiraţie. Hrăniţi-o regulat.