marți, 7 octombrie 2014

SOLENOSTEMON(Urzicuta)- FLORI 2015



                                                        Solenostemon (Urzicuta),

 asa cum este cunoscuta, este o planta decorativa deosebita ale carei frunze capata culori diferite, rosu, fucsia, portocaliu sau negru. Este o planta ideala atat pentru gradini dar si in aranjamente florale pentru balcoane sau terase.
 Impresionanta! Extrem de decorativa! Excentrica! Sunt cateva epitete care pot descrie planta de apartament – Solenostemon (Urzicuta), una dintre cele mai colorate si interesante plante, fiind potrivita atat pentru decorarea interioarelor, dar si pentru gradina, terasa, balcon, borduri, pe toata durata verii. Aceasta poate creste foarte bine si la umbra unui copac din curte, plantata in ghivece suspendate sau chiar direct in pamantul din gradina. Face parte din familia Lamiaceae si este o planta perena, originara din Asia de Sud si de Est, din Filipine si din Africa. Datorita valorii sale ornamentale deosebite, a devenit una dintre cele mai raspandite plante, indiferent de climat.


Frunzele plantei de apartament - Solenostemon scutellarioides (Coleus) ofera o paleta foarte diversificata de culori, in combinatii inedite – nuante de verde, rosu, maro, purpuriu, roz, portocaliu, auriu, galben, alb si chiar culoarea cuprului. Culorile frunzelor se modifica in functie de intensitatea luminoasa si in functie de varsta plantei. Forma si tiparul frunzelor completeaza efectul cromatic, acestea putand fi mai mici sau mai mari, ca o inima, ovale sau alungite, de consistenta catifelei, cu frunze crestate pe margini sau chiar incretite.



Solenostemon scutellarioides (Coleus) poate creste foarte repede in dimensiuni, ajungand, in functie de specie, de la 30 de centimetri pana la 50-70 de centimetri inaltime. Din punctul de vedere al iluminarii, planta de apartament – Solenostemon (Urzicuta) se va dezvolta foarte bine in conditii de semi-umbra sau de lumina filtrata. Este important sa nu fie expusa in lumina solara directa, pentru ca frunzele sale vor capata un aspect sters si decolorat. Urzicuta are nevoie de o atmosfera cu umiditate medie si de o foarte buna ventilare. Planta trebuie udata regulat, iar pamantul intre doua administrari de apa trebuie sa fie usor uscat.
Din punctul de vedere al solului, planta de apartament – Solenostemon (Urzicuta) are nevoie de un pamant bogat in nutrienti si care sa poata asigura o drenare corespunzatoare a apei din ghiveci. Plantele tinute in apa care balteste vor avea frunze decolorate. Ca temperatura de crestere, Solenostemon (Urzicuta) nu rezista in gradina, in perioada de iarna, ea dezvoltandu-se foarte bine la temperaturi intre 15 si 26 de grade Celsius. Soiurile tolerante la lumina directa se pot adapta, cu usurinta, si unor temperaturi mai ridicate. In perioada de iarna, este indicata scaderea frecventei udarii, dar radacinile nu trebuie sa se usuce complet. Din punctul de vedere al fertilizarii, planta de apartament – Solenostemon (urzicuta) are nevoie de un ingrasamant pe baza de azot, fosfor si potasiu, sub forma lichida, o data pe luna, in perioada de crestere intensiva a plantei.
 Cea mai usoara si cea mai populara metoda de inmultire a plantei de apartamentSolenostemon (Urzicuta) este reprezentata de divizarea plantei mama, care se poate face oricand in timpul anului, dar, de regula, primavara sau toamna. Micile plante vor putea fi transplantate direct, in noile lor ghivece, la o adancime de 4 centimetri, in pamantul umezit in prealabil. Dupa ce ai terminat de plantat, pozitioneaza planta intr-o camera calduroasa, departe de razele directe ale soarelui si trebuie udata moderat. Monitorizeaza planta pentru o perioada de doua sau trei saptamani.

 Daca Urzicuta este crescuta ca planta de apartament, ai grija sa ii asiguri lumina suficienta si umiditate crescuta (prin stropirea zilnica a frunzelor, cu ajutorul unui pulverizartor). Restul va veni de la sine.
Exista si varietati de Coleus care cresc sub forma de arbust – de exemplu, Coleus barbatus. Altele (Coleus amboinicus) au proprietati antiseptice si dezinfectante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu